2020-as felsőoktatási világrangsor készült a fenntartható fejlődési célok alapján

A napokban tették közzé a fenntartható fejlődési célok alapján összeállított 2020. évi felsőoktatási világrangsort. A The Times Higher Education (THE) egyetemi rangsorok készítésével foglalkozó brit cég idén 85 ország 766 egyetemét értékelte, hat hazai intézmény is szerepel a listán. 

A második éve elkészült értékelés a 17 fenntarthatósági cél alapján vizsgálja az egyetemek oktatási, kutatási tevékenységeit, gazdasági és társadalmi hatását és felelősségvállalását. A listára minden olyan akkreditált, felsőoktatásban részt vevő egyetem felkerülhetett, amely adatot szolgáltatott a THE kutatásához a 17. Fenntartható fejlődési céllal („Partnerség a célok eléréséért”) és legalább további 3 céllal kapcsolatban. A listához felhasznált ellenőrizhető információk jellege, beszerzésüknek és az adatok súlyozásának módszertana eltér a különböző célok esetén. Általában számszerűsítehető – szükség esetén pl. a hallgatói létszámok alapján arányosított – adatokat használtak az elmúlt 5 éves periódusból. A pontos módszertan a THE honlapján elérhető. Ezek alapján minden célt illetően listákat és egy összesített rangsort is felállítottak. Az összetett rangsor esetén a 17. cél és három másik – egyetemenként a legjobban teljesített – célok rangsorának összesített eredményét vették figyelembe.  

Az összesített listán új-zélandi és ausztrál egyetemek végeztek az első három helyen. Magyarországon a célok összességének teljesülését nézve 101-200. helyen (a 100. rangsorolt egyetem után a helyezések meghatározása nem pontos helyezésként, hanem csoportonként történt) a Szegedi Tudományegyetem teljesített legjobban, a Debreceni Egyetem a 201-300., a Pécsi Tudományegyetem a 301-400., az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem pedig a 401-600. helyen szerepel, a Széchenyi István Egyetem a 601+ helyre került fel. 

 Forrás: https://www.timeshighereducation.com/rankings/impact/2020/