Önkéntes nemzeti beszámoló

Önkéntes nemzeti beszámolók rendszere

Az ENSZ egyes tagállamai önkéntes nemzeti beszámoló formájában mutatják be minden évben a Fenntartható Fejlődési Célok terén elért eredményeikről. Magyarország 2018. július 9-18. között mutatja be első ilyen jelentését a Célok végrehajtásának átfogó nyomon követéséért felelős ENSZ Magas Szintű Politikai Fórumán New Yorkban.

A beszámolók a program nemzeti és nemzetközi végrehajtását elősegítő fontos eszközök, s amelyek elkészítésében való társadalmi együttműködésre, részvételre a Magas Szintű Politikai Fórum ajánlásai is tartalmaznak iránymutatásokat. A dokumentum szerint a célok egyik alapja a széles társadalmi részvétel és a közösségek bevonása, beleértve a kormányzat összes szintjét, a civil és gazdasági szereplőket, a parlamenteket, a tudomány képviselőit. Ennek szellemében készítettük el a A Fenntartható Fejlődési Keretrendszer nemzeti önkéntes jelentésének szakmai és társadalmi egyeztetési tematikája dokumentumot is.

Kerekasztal javaslatai

A beszámoló folyamatát felhasználva a Civil Kerekasztal a Fenntartható Fejlődési Célokért javaslatcsomagot állított össze több szektor civil szervezeteinek képviselőivel közösen. Az átfogó javaslatoktól a különböző szakterületekig harminc különböző területen írtuk le, hogyan látjuk a célok megvalósításának lehetőségeit, az előttünk álló feladatokat. Nemcsak javaslatokat teszünk. Bemutatjuk azt is, hogy milyen jó gyakorlatokkal teszünk már most a fenntarthatóság érdekében.

Az anyagok ezen az oldalon találhatók.

Magyarország önkéntes nemzeti beszámolója

2018. július 12-én elérhetővé vált Magyarország önkéntes nemzeti beszámolója az ENSZ honlapján, benne a Kerekasztal véleményével is.