2020 nagyszerű lehetőségeket tartogat a Nemzetközi Fenntartható Fejlődési Intézet szerint

2020-ban az IISD (Nemzetközi Fenntartható Fejlődési Intézet) a következő témájú fenntartható fejlődési célok (FF célok) előmozdításában lát lehetőséget: nemek közötti egyenlőség, éghajlatváltozás elleni fellépés, az óceáni, vízi és szárazföldi ökoszisztémák védelme, felelős fogyasztás és termelés és partnerség a célok elérésében.

 

  1. FF cél: Nemek közötti egyenlőség

Az ENSZ a nők jogairól márciusban és szeptemberben tart magas diplomáciai szintű találkozókat, amelyen az idén 25 éves Pekingi Akcióprogram eredményeit értékelik. A 74. ENSZ Közgyűlésen és előkészületi találkozóin is napirendre kerül a téma, különösképpen a nők szerepe a béke és biztonság megteremtésében. Mindenesetre a nemi egyenlőtlenségek csökkenése más FF célok előmozdításában is pozitív szerepet játszhat.

 

  1. FF cél: Fellépés az éghajlatváltozás ellen

2019-ben a Chilében és Madridban tartott ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmények klímakonferencia nem hozott látványos eredményt és összefogást, a 2020-ban az egyesült királyságbeli Glasgowban az aláíró országok részvételével tartandó konferenciájától viszont pozitív fejleményeket várnak. Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásában az országonként meghatározott hozzájárulás felülvizsgálata szükséges, amellyel a globális átlaghőmérséklet növekedését lehetne a veszélyes szint alatt tartani.

2020 májusában a fenntartható közlekedés első világkonferenciájára kerül sor, a közlekedés témája több FF céllal (7,9,11 és 13.) is összefüggésben van.

 

  1. és 15. FF cél: Az óceánok és tengerek, valamint a szárazföldi ökoszisztémák védelméről

2020 a biodiverzitás előmozdítása szempontjából is remek évnek ígérkezik: aktualitását az adja, hogy az emberi tevékenység mostanra fajok millióinak fennmaradását fenyegeti. Ebben az évben kerül sor az ENSZ 2., óceánokról szóló konferenciájára Portugáliában. Júniusban a biológiai sokféleségről szóló egyezmény részeseinek világkongresszusát tartják Franciaországban, szeptemberben pedig az ENSZ közgyűlése a természet védelméről szóló csúcsot tart.

 

  1. FF cél: Felelős fogyasztás és termelés

2020 októberében tartják a Vegyianyag Gazdálkodás Nemzetközi Konferenciáját (ICCM), ahol a téma a

Vegyi Anyagok Nemzetközi Gazdálkodásának Stratégiai Megközelítésében (SAICM) megfogalmazott célok teljesülése és újabbak kitűzése lesz.

 

  1. FF cél: Partnerség a célok elérésében

Ezen cél témái közül 2 területen (pénzügy és technológia) fognak meghatározó rendezvényeket tartani. Pénzügyeket illetően az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsa (ECOSOC) áprilisban és májusban tart fórumokat. Technológiai területen májusban lesz találkozó, amelynek fókusza a gyorsan változó technológiai környezet hatása a célok teljesülésére. 2020 októberében Svájcban rendezik a 3. világszintű adatfórumot. A technológia és az adatok terén tett befektetésektől a fenntartható fejlődésben történő előrelépést várják.

 

Összegzés:

2020 júliusában az ENSZ magas szintű fórumot tart, ahol értékeli a 17 cél előrehaladását és az ellenőrzésére létrejött fórum (HLPF) hatékonyságát is. Az idén 75 éves ENSZ szeptemberben tartandó  közgyűlésén az 5 éves FF célok is középpontba kerülnek. Az ENSZ főtitkárhelyettese, Amina Mohammed elérkezettnek látja az időt arra, hogy lépést váltsunk a kritikus célok elérése érdekében. Globális érdek-képviseleti csoportok is nagyszerű évnek várják 2020-at, amely cselekvést hoz az Agenda 2030 ügyében.

 

Forrás megtekinthető itt.

Kép forrása megtekinthető itt.