Az ENSZ jelentése szerint tovább nőttek a jövedelmi egyenlőtlenségek

Az ENSZ Gazdasági és Szociális Ügyek Főosztálya január végén publikálta a 2020-as Globális Társadalmi Jelentést. A beszámoló szerint az emberek 70 százaléka jelenleg a világ olyan részén él, ahol a jövedelmi egyenlőtlenségek tovább nőttek.

A jelentés négy fő trendet azonosított, amely az egyenlőtlenségek fennállására hatást gyakorol: a klímaváltozás, a technológiai innováció, a nemzetközi migráció és az urbanizáció. Az ENSZ vezető közgazdásza, Elliott Harris a riport sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy ezek a trendek elősegíthetik egy igazságosabb és fenntarthatóbb világ megteremtését, azonban ha figyelmen kívül hagyjuk őket, csak tovább növelik a megosztottságot a világban. A szakember a következőket részletezte:

Legnagyobb mértékben a klímaváltozás növeli az egyenlőtlenségeket, ugyanis aránytalanul nagyobb részben sújtja a fejlődő, alacsony jövedelmi szintű országokat.

Bár a technológiai innováció is óriási lehetőségeket rejt magában a felzárkóztatásra, a gyors változásnak a jövőben nemcsak nyertesei lesznek. A technológiához való hozzáférésben már most „digitális szakadék” tátong: a fejlett országokban élők 90%-a, míg a kevésbé fejlett államokban élők 19%-a rendelkezik internet hozzáféréssel. Bár Afrikában óriási mértékű technológiai fejlődés tapasztalható, a lemaradásuk nem csökken a fejlett országokban tapasztalható rohamos innovációs tempó miatt. Fokozatos ütemű fejlődéssel nem behozható a hátrány, csak hatalmas, ugrásszerű változtatással.

A jelentés továbbá egy, a menekülteket különösen érintő jelenségre is rávilágít: akik nem részesülnek egészségügyi ellátásban és közoktatásban, a szegénység ördögi körébe kerülve továbbörökítik hátrányos helyzetüket a következő generációknak is. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága adatai alapján a jelenlegi migrációs válság során 70,8 millió ember kényszerült lakóhelye elhagyására. Nagy részük menekülttáborokban él huzamosabb ideig, ahol nehéz kitörni a szegénységből. A szakember méltatta a befogadó országok segítő törekvéseit és hozzátette, hogy a nemzetközi közösségnek felelősséget vállalva támogatniuk kell ezeket az országokat.

2020-ban a Cselekvés Évtizedébe léptünk a Fenntartható Fejlődés Céljait illetően. Az ENSZ élére áll az egyenlőtlenség elleni küzdelemnek, összekapcsolva a globális elveket, szakpolitikai tapasztalatát és hozzáértését a helyi szintű cselekvéshez.

 

 

A jelentés megtalálható:

https://www.un.org/development/desa/dspd/wp-content/uploads/sites/22/2020/02/World-Social-Report2020-FullReport.pdf

A cikk forrása:

http://www.ipsnews.net/2020/01/global-inequality-continues-grow-undesa-report/