Megjelent az Eurostat jelentése a fenntartható fejlődés eredményeiről az EU-ban

„Fenntartható fejlődés az Európai Unióban – Monitorozó jelentés az FFCélok elérésének folyamatáról EU-s kontextusban” címmel publikálta a fenntartható fejlődésre irányuló kutatásainak eredményeit az Eurostat. A Célokhoz való elköteleződésnek fontos eleme az előrehaladás folyamatos nyomonkövetése. Az EU-ban ezt a feladatot az Unió staisztikai intézete, az Eurostat végzi.

A jelentésből kiderül, hogy az utóbbi öt évben az Unió területén három célt tekintve jelentős, a többi célnál pedig mérsékelt fejlődés figyelhető meg. Néhány alcél esetén azonban negatív irányú változások történtek.

Az Eurostat szerint legkiemelkedőbb eredményeket egészség és jólét (3), a szegénység felszámolása (1) és tisztességesmunka és gazdasági növekedés (8) célok területén sikerült elérni.

További kilenc célnál mérsékelt előrehaladást lát a kutatás: minőségi oktatás (4), fenntartható városok és közösségek (11), partnerség a célok eléréséért (17), az éhezés megszüntetése (2), nemek közötti egyenlőség (5), egyenlőtlenségek csökkentése (10), megfizethető és tiszta energia (7), felelős fogyasztás és termelés (12), szárazföldi ökoszisztémák védelme (15).

A fellépés az éghajlatváltozás ellen (13) és az ipar, innováció és infrastruktúra (9) célok esetén pozitív és negatív irányú fejlődés egyaránt jellemző volt az egyes alcélokat vizsgálva.

Három célnál a megfelelő adatok hiánya miatt nem tudtak vizsgálatokat végezni: tiszta víz és alapvető köztisztaság (6), óceánok és tengerek védelme (14), béke, igazság és erős intézmények (16).

Az Eurostat közleménye itt, a teljes jelentés itt található. Egyéb hasznos tudnivalók az FFCélokról a Eurostat honlapján.