2022 lehet a valódi kezdete az évtizedes munkának a 2030-as célkitűzések elérése érdekében

Az SDG Knowledge Hub összeállítása alapján az idei évben jelentős lépések történhetnek a magas szintű egyeztetések és keretmegállapodások területén. Számos tárgyalási folyamat az idei évben jut el olyan pontra, melynek során aktuálissá válik a végkövetkeztetések levonása, és a kötelezettségek rögzítése a 2030-ig megfogalmazott célok elérése érdekében.

A „Cselekvés Évtizedéhez” és az ”Ökoszisztéma Helyreállítás Évtizedéhez” kapcsolódóan idén kiemelt figyelem övezi a júliusban tartandó Egyesült Nemzetek Szervezetének Fenntartható Fejlődés Magasszintű Politikai Egyeztető Fórumának (HLPF) megrendezését. A COVID-19 járvány utáni helyreállítás megkerülhetetlen kérdése mellett az esemény központi témaköre a folyamatok rövid távú ütemezésének és ennek legjobb módszereinek vizsgálata lesz, valamint a fejlődési célokok belül kiemelt szerepet fog kapni a 14. és 15.

A Fórumot azért is érdemes lesz figyelemmel követni, mivel a közelmúltban a 2030-as célkitűzések elméleti keretrendszerén végbement változtatások első alkalommal lesznek láthatóak. A szakértők fontos előre lépésnek ítélik, hogy az SDG-k közötti kapcsolatok elemzése és a szinergiák és függőségek feltárása vált prioritássá. Ezenkívül üdvözlik az önkéntes országjelentések tervezett kiegészítését a hiányosságokkal és kihívások ismertetésével az eredmények és sikertényezők felsorolása mellett. Továbbá az várható, hogy a tárgyalások és egyeztetések során több figyelem helyeződjön a nemzeti szinteken elérhető adatokra, az adatszerzés folyamatára, valamint a lokális eredményekre és a regionális fórumok megállapításaira.

A HLPF rendezvényére való felkészülés érdekében már márciustól megrendezésre kerülnek regionális fórumok és workshopok.

Az idei legjelentősebb nemzetközi csúcstalálkozók sorába illeszkedik a 15. Egyesült Nemzetek Biodiverzitás megőrzéséért tartott Felek Találkozója (CBD COP 15) – április 25 – május 8-ig Kínában. A rendezvény a Biodiverzitásért Egyezmény 2011-2020 között elért eredményeit hivatott áttekinteni. Várhatóan megszületik a végső döntés a 2020 utáni globális biodiverzitás-keretrendszerről, valamint a kapcsolódó témákról, köztük a kapacitásépítésről és az erőforrások mobilizálásáról. 

A másik kiemelkedő kormányközi csúcstalálkozó pedig az ősszel (november 7-18) megrendezésre kerülő ENSZ éghajlatváltozási konferenciája (COP 27), amely a világjárvány miatt került egy éves halasztásra az előző klímakonferencia után.

További információk és az eseményeket részletező naptár az alábbi linken érhető el.

http://sdg.iisd.org/events/calendar/