90 milliárd dollárt vontak ki befektetők a fejlődő országokból a COVID-19 kitörése óta

Az ENSZ áprilisban nyilvánosságra hozott Fejlesztés finanszírozás 2020 jelentése szerint sürgős segítségre van szüksége a fejlődő országoknak ahhoz, hogy megküzdjenek nemcsak a koronavírus egészségügyi, de pénzügyi-gazdasági következményeivel is.

Liu Zhenmin, a jelentést készítő munkacsoport vezetője szerint a globális gazdasági kilátások rosszak, jelentős kockázatokkal, mint a magas adósságszint, vagy az éghajlatváltozás. Számos rossz irányba tartó folyamatot meg kell fordítani, mint például a hivatalos fejlesztési támogatások, vagy a fenntartható fejlődési célokba történő befektetések csökkenése, miközben a globális összefogást meg kell erősíteni olyan területeken, mint a fenntartható fejlődés.

A 2020-as jelentés az ötödik a sorban az Agenda 2030 és az Addisz-Abebai fejlesztés-finanszírozási cselekvési menetrend (AAAA) elfogadása óta. A jelentést minden évben elkészítik az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsának (ECOSOC) a fejlesztési tevékenységek finanszírozásának fórumára (FfD fórum), amely áttekinti az AAAA-t, valamint a végrehajtás eszközeit a fenntartható fejlődési célok elérése érdekében.

Az FfD fórum 2020-as ülésére eredetileg április 20–23-án került volna sor, az Egyesült Államokban, New York-ban. A COVID-19 helyzet miatt a fórumot elhalasztották.

Civil szervezetek is felszólítottak a sürgős cselekvésre, mert a koronavírus-járvány okozta krízis kezdete előtt is már számos ország adósságválságban volt. A válság végére még több ország fog még nagyobb, fenntarthatatlan adósságot szerezni. A Magyar Természetvédők Szövetsége csatlakozott egy, 205 civil szervezet által támogatott államadósság eltörlésével foglalkozó nyilatkozathoz. A szervezetek kérik, hogy tekintettel a koronavírus járvány okozta súlyos egészségügyi, társadalmi és gazdasági károkra, amelyek a fejlődő országokban emberek százmillióit érintik, sürgősen töröljék el a 2020-ban esedékes összes külső adósságtörlesztést és biztosítsanak olyan további sürgősségi finanszírozást, amely nem hoz létre adósságot.

Az adósságok azonnali eltörlését továbbá össze kell kapcsolni egy átfogóbb, hosszú távú megoldással az adósságválságra. Azért, hogy az adósságok átütemezése hatékonyabb, igazságosabb és sikeresebb legyen, az alábbiakat kérjük:

  • Az ENSZ-en keresztül jöjjön létre egy szisztematikus, átfogó és kikényszeríthető folyamat az államadósságok átütemezésére.
  • Az IMF tegyen közzé világos irányelveket arról, mikor nem fenntartható egy adósság, és kövesse azt a politikáját, amely szerint csak akkor ad kölcsönt nem fenntartható adóssággal rendelkező országoknak, ha fizetésképtelenség következik be, vagy adósságátütemezés történik.

További információ:

Financing for sustainable development report 2020

A fejlődő országok államadósságának elengedésére van szükség a koronavírus okozta egészségügyi és gazdasági krízis miatt – 205 civil szervezet nyilatkozata