ENSZ vezetői a „jobb mint a régi”-ért

Az ENSZ Fenntartható Fejlődés Csoportja ülésezett virtuálisan 2020. május közepén, hogy összehangolják tevékenységüket a COVID-19 világjárvány okozta gazdasági válsággal kapcsolatban. A csoport tagjai – az ENSZ 41 fejlesztéssel foglalkozó szervezetének vezetői –, áttekintették a humanitárius-fejlesztési együttműködés megerősítésének előrehaladását. 

Az ENSZ főtitkárhelyettese, Amina J. Mohammed, a UNSDG elnöke hangsúlyozta, hogy a COVID-19 világjárvány globális egészségügyi, humanitárius és társadalmi-gazdasági vészhelyzet is egyben. 

„A számok mögött emberek és családok vannak. A COVID-19 miatt sok dologban szünet volt, és ez súlyosbította a fennálló problémákat is, ideértve az egyenlőtlenségeket és az éghajlatváltozást.” – mondta. 

Az UNSDG tagjai megvitatták, hogyan alkalmazzák a gyakorlatban az „Egyesült Nemzetek Szervezetének keretrendszere a COVID-19-re történő azonnali társadalmi-gazdasági reagálásramegosztott felelősség, globális szolidaritás és sürgős fellépés a rászorulók számára” dokumentumot. A keretrendszer a munkahelyek, a vállalkozások és a megélhetés védelmére szólít fel annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb elinduljon a társadalom és a gazdaság fellendülése egy fenntarthatóbb úton, ami „jobb mint a régi”Valamennyi igazgató elkötelezte magát amellett, hogy globális, regionális és helyi szinten az ENSZ eszközeiből a lehető legtöbbet hozza ki a legkiszolgáltatottabb országok, csoportok és emberek megsegítése érdekében. Ezt egészíti ki az új COVID-19 Reagálási és Helyreállítási Alap, amelyet április elején indítottak az ENSZ országcsoportjai együttes fellépésének erősítése érdekében. 

Forrás: unsdg.un.org