Petersbergi Párbeszéd az éghajlatváltozásról

  1. április 27-28. között rendezték meg 11. alkalommal aPetersbergiKlímaügyi Párbeszédet – a koronavírus járvány miatt idén először virtuális térben. A Petersbergi Párbeszéd 2010 óta biztosít lehetőséget nemzetközi klímaügyi tárgyalásoknak Németország és egy társrendező ország szervezésében. Mivel az esemény az adott évi ENSZ-klímacsúcs előkészítő ülése, a csúcstalálkozónak aktuálisan helyszínt adó ország mindig a Párbeszéd társrendezője: idén az Egyesült Királyság volt. Az őszre tervezett glasgowi ENSZ-klímacsúcsot 2021-re tették át. 

Petersbergi Párbeszéd 2020 eddigi első miniszteri szintű tárgyalása volt ebben a témában. A Párbeszéd történetében először a politikai döntéshozók mellett bővült a meghívottak köre a civil társadalom és üzleti élet képviselőivel. Az esemény központi témája a Covid-19 járvány követő időszak helyreállítás éghajlatvédelmet is szolgáló lehetőségei voltak. A jövőre elhalasztott klímacsúcs leendő elnöke, Alok Sharma kiemelte, hogy a klímaügyi lépéseknek folytatódniuk kell. Az ENSZ-főtitkár António Guterres azt hangsúlyozta, hogy a klímakrízis megoldásához is a járványellenes lépésekhez hasonlóan határozott cselekvésre van szükség, melynek elemeit a Föld napján intézett beszédében is részletezte. Hozzátette, hogy 110-nél is több ország jelezte: emeli nemzeti hozzájárulását az üvegházhatást okozó gázok csökkentése érdekében. 121 ország pedig elkötelezettséget vállalt arra, hogy 2050-ig karbonsemlegessé válik.  

A miniszteri értekezleten elhangzott, hogy a járvány utáni gazdaság-helyreállító terveknek a klímavédelmet célzó párizsi egyezménnyel és a Fenntartható Fejlődési Célokkal összhangban kell lenniük; a helyreállítás többoldalú, nemzetközi együttműködés és a fejlődő országok segítése nélkül nem megvalósítható. A virtuális eseményen a klímavédelem pénzügyi oldalát is megvitatták, mivel a világgazdaság „klímabarát” és fenntartható újraindítása érdekében gazdasági ösztönző programokra lesz szükség. 

Forrás: http://sdg.iisd.org