ENSZ-főtitkár föld napi üzenete

António Guterres ENSZ-főtitkár föld napi üzenetében összekötötte a COVID-19 világjárvány és az éghajlatváltozás ügyét. 

Beszédében leszögezi: “Együtt kell működnünk az életmentés, a szenvedés és a romboló gazdasági és társadalmi hatások enyhítése érdekében a koronavírus elleni küzdelemben. Van azonban egy másik vészhelyzet – a bolygón kibontakozó környezeti válsága. Az éghajlati válság elérkezett egy olyan ponthoz, ahonnan nincs visszatérési lehetőség. Határozottan kell cselekednünk, hogy megvédjük bolygónkat a koronavírus és az éghajlatváltozás veszélye ellen.”

Megoldási javaslatát hat pontban foglalta össze:

  • Először: a koronavírus utáni gazdasági helyreállításra költött összegeket, az új munkahelyek teremtését és a vállalkozások támogatását tiszta, zöld átmenet révén kell elérni.
  • Másodszor: ha az adófizetők pénzét vállalkozások megmentésére használják, akkor azt össze kell kötni a zöld munkahelyek és a fenntartható növekedés elérésével.
  • Harmadszor: a pénzügyi támogatásoknak el kell mozdítania a gazdaságot a szürkéből a zöldbe, a társadalmakat és az embereket alkalmazkodóképesebbé kell tennie.
  • Negyedszer: az állami eszközöket a jövőbe történő beruházásokra kell felhasználni, nem a múltba. A fenntartható ágazatokat és projekteket kell támogatni, amelyek segítik a környezetet és az éghajlatot. A fosszilis tüzelőanyagok támogatásainak véget kell érni, és a szennyezőknek meg kell fizetni a károkozásukat.
  • Ötödször: az éghajlati kockázatokat és a lehetőségeket be kell építeni a pénzügyi rendszerbe, valamint a közpolitikák és az infrastruktúrafejlesztés minden szempontját.
  • Hatodszor: nemzetközi közösségként együtt kell működnünk.

A teljes szöveg az ENSZ Közgyűlés elnökének üzenetével együtt itt található.