Felelős Gasztrohős Alapítvány

Általános cél

Küldetésünk a fenntartható és egészséges étkezés támogatása. Hisszük, hogy környezetbarát gasztronómiai megoldásokkal zöldebbé és egészségesebbé tehetjük étkezéseinket, s ezáltal jót teszünk magunkkal és környezetünkkel is.

Tevékenységek

Szakértői csapatunk sokrétű szakmai és ismeretterjesztő tevékenység keretében mutatja be, hogy az egyének és a vendéglátóipari egységek mit tehetnek azért, hogy az étkezések során a környezetvédelmi szempontok is érvényesüljenek.

Szótárunkban olyan kifejezések találhatók, mint az élelmiszer-kilométer, vízlábnyom, energia- és vízhatékonyság, túlhalászás, élelmiszerpazarlás csökkentése, fenntartható étkezés, egészséges táplálkozás. Célunk egyrészt, hogy segítsünk eligazodni a fenti kifejezések között, másrészt megmutassuk azt, hogy milyen apró, egészen pici odafigyelést igénylő tettek is elegendőek ahhoz, hogy a konyhánkban és az étkezések során is csökkentsük az ökolábnyomunkat. Ennek megfelelően támogatjuk a helyi, szezonális ételek fogyasztását, a kiemelten környezetterhelő ételek felhasználásának a csökkentését, és segítjük a felelősen gondolkodó vendéglátóhelyeken a környezetbarát intézkedések bevezetését a Fenntartható Vendéglátóhely minősítésen keresztül.

Lakossági szemléletformálás
Az elmúlt években számos információs, figyelemfelkeltő kampányt indítottunk, amelyek során nemcsak a tájékoztatás volt a fő szempont, hanem aktív részvételre is ösztönöztük a lakosságot. Honlapunkon és közösségi média felületeinken rengeteg tippet és trükköt mutatunk be azzal kapcsolatban, hogy mire érdemes figyelni akár otthon, akár egy vendéglátóhelyen akkor, ha fontos számunkra a környezet védelme és a saját egészségünk.

Az elmúlt évek legsikeresebb kampányai:
Magyarország “superfood” térképe: hogyan győzi le a csipkebogyó a goji bogyót? Kampány annak bemutatására, hogy lehet egészségesen étkezni hazai és regionális alapanyagokból

 • Szívószálmentes Augusztus a felesleges műanyag hulladék csökkentésére
 • HalatHon: a magyar hal maraton – a hazai halak fogyasztásának promótálása
 • Mutasd a tojásod! – a 0,1-es számú tojások promótálása
 • #Helybeniszom – hulladékcsökkentési kampány az elviteles kávéspoharak ellen
 • Télen termett táplálék: télen is fogyassz hazai terményeket!
 • Fogj kezet a termelővel! kampány a hazai termelők támogatására
 • Műanyag Palack Böjt a műanyag hulladék csökkentésére
 • Alma Szerda a magyar almafogyasztás fellendítésére
 • Zacsi Böjt a műanyag zacskók használatának visszaszorítására
 • Élelmiszer-hulladék elleni kampány az Európai Hulladékcsökkentési Héten

Szakmai munka
Alapítványunk azonban nemcsak a nagyközönségnek segít: a vendéglátóipari szolgáltatóknak is számos eszközt kínálunk ahhoz, hogy a mindennapi működésükben a felelős magatartás elvei érvényesüljenek. Ezek közül a legfontosabb a Fenntartható Vendéglátóhely minősítés, amelyet olyan éttermek, kávézók, stb. kaphatnak meg, amelyek környezettudatos szempontok szerint működnek, csökkentve ezzel ökológiai lábnyomukat. A csatlakozási folyamat során az alábbi területeket vizsgáljuk: kínálat és beszerzés, hulladékkezelés, víz- és energiahatékonyság, higiénia és társadalmi felelősségvállalás.

A minősítés során előnyt jelent, ha a vendéglátóhelyek helyi, szezonális alapanyagokat használnak, ha figyelnek a erőforrás-hatékonyságra, hulladékok megfelelő kezelésére és a környezetbarát tisztítószerek használatára. Azok a vendéglátóhelyek, amelyek megkapják a minősítést, garantáltan a Felelős Gasztrohős által képviselt elvek szerint, a környezeti és társadalmi szempontokat figyelembe véve működnek.

Mára olyan vendéglátóhelyek is büszkén viselik a Fenntartható Vengéglátóhely minősítést, mint a Larus Étterem, a KIOSK Budapest, és a Babel Budapest. Az alábbi rövid videókon Orosz Gábor (KIOSK Budapest) és Várvizi Péter (Larus Étterem) is megosztja véleményét a minősítésről.

Miért foglalkozunk vendéglátóhelyekkel?
Élelmiszer-pazarlástól a fast food-ig számtalan fenntarthatatlan eleme van a jelenlegi élelmezési rendszerünknek, amelyből a vendéglátóhelyek sem kivételek.
Egy vendéglátóegység négyzetméterre vetítve átlagosan ötször annyi energiát használ fel, mint a szolgáltató szektor bármelyik más területe, egy iroda, vagy egy kereskedelmi egység. Az éttermek emellett sok vizet is fogyasztanak: a városi öntözés és az irodaépületek után a vendéglátóhelyek a harmadik legnagyobb felhasználók. Ráadásul nyugat-európai kutatások szerint minden egyes éttermi látogató alkalmanként kb. 0,5 kg hulladékot termel.

Ugyanakkor a vendéglátóipar és a sztár séfek rengeteg embert érnek el, és kulcsfontosságú befolyásolói lehetnek a fogyasztói szokások és viselkedések megváltoztatásának is. Meggyőződésünk, hogy a vendéglátóhelyek működésének “zöldítésén” keresztül nemcsak közvetlen környezetterhelés-csökkentést tudunk megvalósítani, hanem az adott hely vendégeinek szemléletét is formálni tudjuk. Hosszú távon ez a folyamat hozzájárul az üzletek CO2 kibocsátásának csökkentéséhez, a helyi alapanyagok preferálásán keresztül pedig a magyar mezőgazdaság, a helyi termelők támogatásához, és így az élelmezésbiztonságunk növeléséhez.
A tevékenységünknek köszönhetően:

 • 26 étterem szereltetett be vízadagolót (perlátort) a csapokra (25-30% vízmegtakarítás)
 • 3 étterem bővítette az energiatakarékos izzók számát
 • 4 étterem cserélte le a sütéshez használt pálmaolajat repceolajra
 • 16 étterem tért át lebomló csomagolóanyagra a maradék elcsomagolásához
 • 6 étterem tért át szabadtartású/bio tyúktojására a ketreces helyett
 • 26 étterem tért át biológiailag lebomló tisztítószer használatára
 • 15 étterem bővítette ki bio termékkínálatát

Galéria