3 - Egészség és jóllét

3 - Egészség és jóllét

Egészséges élet és jól-lét biztosítása mindenkinek minden életkorban.

Leírás Grafikonok Hírek

Leírás

Az Egészséges élet és jóllét célhoz kapcsolódó alcélok:

3.1. 2030-ra az anyák gyermekágyi halálozási rátáját 70 alá csökkentjük százezer élveszülésre számítva.

3.2. 2030-ra véget vetünk az újszülöttek és 5 év alatti gyermekek megelőzhető elhalálozásának, és minden állam törekedni fog arra, hogy az újszülöttek halálozását ezer születésre számítva legalább 12 alá, míg az öt év alatti gyermekek halálozását ezer születésre számítva legalább 25 alá csökkentse.

3.3. 2030-ra felszámoljuk a HIV fertőzés, a tuberkulózis, a malária és az elhanyagolt trópusi betegségek járványait és fellépünk a hepatitisz, a vízzel terjedő járványok és az egyéb fertőző betegségek ellen.

3.4. 2030-ra egyharmadával csökkentjük a nem fertőző betegségek okozta korai halálozást megelőzés és kezelés útján, és javítjuk a mentális egészséget és jól-létet.

3.5. Megerősítjük a káros anyagokkal, többek között a kábítószerrel való visszaélés és a káros alkoholfogyasztás megelőzését és kezelését.

3.6. 2020-ra felére csökkentjük a közúti balesetekből származó elhalálozások és sérülések számát világszerte.

3.7. 2030-ra biztosítjuk a szexuális és reproduktív egészségügyi szolgáltatások általános elérhetőségét, többek között a családtervezés, felvilágosítás és oktatás céljából, továbbá a nemzeti stratégiák és programok részévé tesszük a reprodukciós egészséget.

3.8. Megvalósítjuk az egyetemes egészségügyi ellátást, ezen belül biztosítjuk a pénzügyi kockázatokkal szembeni védelmet, elérhetővé tesszük a minőségi egészségügyi alapszolgáltatásokat, valamint a biztonságos, hatékony, jó minőségű és megfizethető gyógyszereket és oltásokat mindenki számára.

3.9. 2030-ra jelentősen csökkentjük a veszélyes vegyi anyagok, a levegő-, víz- és talajszennyezés és -szennyezettség által okozott betegségek és elhalálozások számát.

3.a Fokozott figyelmet fordítunk az Egészségügyi Világszervezet dohányzás- ellenőrzési keretegyezményének végrehajtására minden országban, az egyes országok adottságainak figyelembe vételével.

3.b Támogatjuk az elsődlegesen a fejlődő országokat sújtó fertőző és nem fertőző betegségek elleni gyógyszerek és védőoltások kutatását és fejlesztését, és megfizethető alapgyógyszereket és védőoltásokat teszünk elérhetővé, a TRIPS-megállapodásról és a közegészségügyről szóló dohai nyilatkozatnak megfelelően, amely biztosítja a fejlődő országok számára, hogy teljes mértékben kihasználják a szellemi tulajdonjogok kereskedelmi vonatkozásairól szóló megállapodás rugalmassági rendelkezéseit a közegészség védelme és főképpen a gyógyszerek mindenki számára hozzáférhetővé tétele érdekében.

3.c Jelentősen fokozzuk az egészségügy finanszírozását és az egészségügyi dolgozói állomány létszámnövekedését, fejlesztését, képzését és megtartását a fejlődő országokban, különösen a legkevésbé fejlett országokban és a fejlődő kis szigetállamokban.

3.d Megerősítjük valamennyi ország, különösen a fejlődő országok képességét és felkészültségét a nemzeti és globális egészségügyi kockázatok korai előrejelzése, csökkentése, valamint kezelése terén.

Alcélok fordításának forrása: Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar angol–magyar, kétnyelvű kiadás, 2016, Budapest, Szerkesztette Zlinszky János és Balogh Dorka

Forrás:

Forrás:

Forrás:

Forrás:

Forrás:

Forrás:

Forrás:

Forrás:

Forrás: