Bemutatták New Yorkban hazánk első önkéntes nemzeti beszámolóját

Magyarország fenntartható fejlődési célokkal kapcsolatos tevékenységéről szóló önkéntes nemzeti beszámolót Palkovics László innovációs és technológiai miniszter mutatta be 2018. július 18-án. Az előadásában fő hangsúlyt a vízi és higiéniai célok, az energiaellátás, a fenntartható városok, a felelős fogyasztás és termelés, valamint a kiegyensúlyozott ökoszisztémákkal kapcsolatos célkitűzések kapták.

Az előadását ebben a videóban lehet megnézni, mely a 1:31:30-nál kezdődik.

Az ENSZ egyes tagállamai önkéntes nemzeti beszámoló formájában mutatják be minden évben a fenntartható fejlődési célok terén elért eredményeiket. A program 2030-as végéig minden ország vállalta, hogy legalább kétszer tesz ilyen beszámolót. Idén 47 beszámolót mutattak be, melyek elsősorban a 6, 7, 11, 12, 15, 17 célokkal foglalkoztak, mert ezek voltak az idei év kiemelt témái.

A magyar beszámolóban, az összes céllal kapcsolatban megtalálhatók a kormány által szükségesnek vélt információk. A dokumentum sajnos hivatalos nyilvánosságra kerülése előtt tervezet formájában nem volt megismerhető, azonban tartalmazza a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács, az Alapvető Jogok Biztosi Hivatala, az ENSZ magyar ifjúsági küldöttének és a Civil Kerekasztal a Fenntartható Fejlődési Célokért véleményét is.