SDG 2020 jelentés

Az ENSZ főtitkárának a 17 SDG felé tett előrehaladásról szóló éves jelentését kiadták az ENSZ fenntartható fejlődésről szóló magas szintű politikai fórumának (HLPF) 2020. évi ülésszakán. A jelentés a globális SDG-mutató-keretrendszerben szereplő, 2020 áprilisa óta rendelkezésre álló mutatókra vonatkozó legfrissebb adatokra támaszkodik. Ezenkívül kiemeli a COVID-19 világjárvány következményeit az egyes SDG-kben. 

A 2020-as SDG-előrehaladási jelentés megállapítja „a folyamatos egyenetlenségeket”, és meghatározza azokat a területeket, ahol jelentős fejlesztésre van szükség. A 2019 végéig elért haladás területei között szerepelt a csökkenő globális szegénység, az anyák és gyermekek halálozási arányának csökkenése, több ember számára az elektromossághoz való hozzáférés, valamint a nemzeti fenntarthatóbb fejlesztési politikák kidolgozása és a környezetvédelmi nemzetközi megállapodások aláírása. Ugyanakkor az előrehaladás megállt vagy megfordult az éhségtől szenvedők számát, az éghajlatváltozás mértékét és a növekvő egyenlőtlenségeket illetően. 

Az előrehaladás elakad vagy megfordul az egyenlőtlenségek, az éghajlatváltozás üteme és az éhes emberek száma miatt. 

A jelentés felsorolja a COVID-19 világjárványnak a világ minden részén élő csoportokra és műveletekre gyakorolt ​​hatásait, valamint azt, hogy ezek a hatások miként „akadályozzák az előrehaladást” az SDG-k felé. Jelentése szerint a legkevésbé fejlett országok (LDC-k), a szárazföldön nem létező fejlődő országok (LLDC-k), a kis sziget-fejlődő államok (SIDS) és a humanitárius vagy törékeny helyzetű országok „a legsúlyosabban sújtják” a törékeny egészségügyi rendszerek, a korlátozott szociális védelem miatt lefedettség, korlátozott pénzügyi és egyéb források, sokkokkal szembeni sebezhetőség és a nemzetközi kereskedelmetől való függőség. 

Az ENSZ főtitkára sürgeti, hogy „a közelmúltbeli nyereségeket a lehető legnagyobb mértékben védjék, és törekedjenek a valóban átalakító kilábalásra a COVID-19-ből, amely csökkenti a jövőbeli válságok kockázatát, és sokkal közelebb hozza a befogadó és fenntartható fejlődést, amely a következő célok eléréséhez szükséges: a 2030-as menetrend és az éghajlatváltozásról szóló párizsi megállapodás. ” 

A főtitkár éves előrehaladási jelentése mellett az ENSZ kiad egy „Fenntartható fejlesztési célokról szóló jelentést”, amely áttekinti az év előrehaladását a 2030-as menetrend végrehajtása során, infografikákat használ az eredmények bemutatására, és a kiválasztott mutatók mélyreható elemzését nyújtja. A két éves jelentés a júliusban tartott HLPF ülés bemenetei közé tartozik.