2 - Az éhezés megszüntetése

2 - Az éhezés megszüntetése

Az éhínségek megszüntetése, élelmezésbiztonság és javuló táplálékellátás biztosítása, és a fenntartható mezőgazdaságot előmozdítása.

Leírás Grafikonok Hírek

Leírás

Az Éhezés megszüntetése célhoz kapcsolódó alcélok:

2.1. 2030-ra véget vetünk az éhezésnek és biztosítjuk mindenki, de különösen a szegények és a kiszolgáltatott helyzetben lévők, valamint a gyermekek számára az év minden napján elérhető biztonságos, tartalmas és elégséges táplálékot.

2.2. 2030-ra megszüntetjük az alultápláltságot, 2025-ig elérve az öt éven aluli gyermekek növekedéslassulására és súlyelmaradására vonatkozó nemzetközileg elfogadott célértéket, és kielégítjük a serdülő lányok, a várandós és szoptató nők és az idősek táplálkozási szükségleteit.

2.3. 2030-ra megkettőzzük az élelmiszer kistermelők mezőgazdasági termelékenységét és bevételét, különös tekintettel a nőkre, őshonos lakosokra, családi gazdálkodókra, állattenyésztőkre és halászokra,
többek között a termőföldekhez való egyenlő hozzájutás, más termelési erőforrások és befektetések, tudás, pénzügyi szolgáltatások, piacok nyitása, értéknövelő lehetőségek és a mezőgazdaságon kívüli munkahelyek biztosítása révén.

2.4. 2030-ra megteremtjük a fenntartható élelmiszertermelő rendszereket és olyan ellenálló és rugalmas mezőgazdasági módszereket valósítunk meg, amelyek növelik a termelékenységet és a termelést, támogatják az ökoszisztémák fenntartását, erősítik a klímaváltozáshoz, a szélsőséges
időjáráshoz, a szárazsághoz, árvizekhez és egyéb katasztrófákhoz való alkalmazkodás képességét, és amelyek fokozatosan javítják a föld és talaj minőségét.

2.5. 2020-ig elérjük, hogy fennmaradjon a magvak, termesztett növények, haszon- és háziállatok, illetve vadon élő rokonfajaik genetikai sokfélesége, többek között nemzeti, regionális és nemzetközi szinten megfelelően irányított és diverzifikált vetőmag- és palánta bankok révén, valamint elősegítjük, hogy a genetikai erőforrások és az azokhoz fűződő hagyományos tudás hasznosításából származó előnyökhöz mindenki hozzáférjen és azokból igazságos és méltányos módon részesüljön, a nemzetközi megállapodások szerint.

2.a Növeljük a vidéki infrastruktúrákba, mezőgazdasági kutatási és fejlesztési szolgáltatásokba, technológiai fejlesztésbe, növénytermesztési és állattenyésztési génbankokba történő beruházásokat a fejlődő, és főként a legkevésbé fejlett országok mezőgazdasági termelékenységi kapacitásának fejlesztése érdekében.

2.b Kijavítjuk és megelőzzük a világ mezőgazdasági piacainak kereskedelmi korlátozásait és torzulásait a mezőgazdasági export támogatások és minden azonos hatású export intézkedés párhuzamos kiküszöbölése mellett, a Dohai Fejlesztési Értekezlet felhatalmazásának megfelelően.

2.c Az élelmiszer- és kapcsolódó piacok szabályos működését biztosító intézkedéseket hagyunk jóvá, és elősegítjük a piaci, különösen az élelmiszer tartalékról szóló információkhoz való naprakész hozzájutást az élelmiszer árak szélsőséges ingadozásának korlátozása érdekében.

Alcélok fordításának forrása: Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar angol–magyar, kétnyelvű kiadás, 2016, Budapest, Szerkesztette Zlinszky János és Balogh Dorka

Forrás: