Mi a baj az SDG Index-el?

Jason Hickel, a Royal Society of Arts tagjának Foreign Policy-ben megjelent véleménye.

Öt évvel a fenntartható fejlődési célok lefektetése után az országok teljesítményét az SDG Index hivatott mérni. Mi a baj az SDG Index-el? Röviden az, hogy jelen formájában félrevezető és nem méri megbízhatóan a fenntartható fejlődési célok elérését. Az index minimum három nagy hibával bír.

Először is, az index alapján olyan országok végeztek a lista élén, mint Svédország, Finnország, Dánia, Németország és Franciaország. A probléma ezzel az, hogy Svédország, listavezető ugyan, mégis a természeti erőforrás-felhasználása többszöröse a világ átlagnak. Finnország a szénlábnyom nagysága miatt az egyik legszennyezőbb állam. Az SDG Index mindezt kihagyja a képletből, és azt az illúziót kelti, hogy a gazdag országok magas teljesítményt nyújtanak a fenntartható fejlődési célok elérésében, ez pedig gazdaságilag inkoherensé teszi az indexet.

A második hiba a fenntarthatósági célok összetételéből, és a célokhoz kapcsolt indikátorok mibenlétéből adódik. Gyakran az ökológiai indikátor nincs hozzákapcsolva egy-egy célhoz, ez pedig azt eredményezi, hogy a fejlődést mérő indikátorok túlsúlya miatt azon országok, amelyek a fejlődésben élen járnak, összességében magas pontszámot fognak elérni az Indexben, így lehet a fent említett Svédország és Finnország a lista élén.

A harmadik nagy probléma az, hogy még az ökológiai indikátorok sem pontosak. Ugyanis territoriális jellegükből adódóan nem veszik figyelembe a nemzetközi kereskedelmet. Így azon országok, amelyek szennyező iparágaikat szegény, fejlődő országokba szervezték ki “tisztának” tűnhetnek, és a szegény országok szenvedik el a szennyezés okozta kárt. Ők teljesítenek rosszul a célok elérésében, holott a kiindulópont a gazdag országok túlfogyasztása. Összességében tehát látható, hogy az SDG Index a gazdag országokat ünnepli, miközben alapvető problémák merülnek fel a célok felépítésében, illetve megvalósulásuk mérésében is.

A megoldás az SDG Index teljes átformálása lehet, illetve az, hogy ebben a formában nem használjuk a célok elérésének mérőjeként.

Bővebben:

https://foreignpolicy.com/2020/09/30/the-worlds-sustainable-development-goals-arent-sustainable/

SDG index oldala:

https://www.sdgindex.org/