Fiatalok Kezdeményezésére Egyeztettek V4-es Fenntarthatósági Együttműködésről Budapesten

Első alkalommal került megrendezésre a Budapest Sustainability Exchange, melynek célja, hogy szektorokon és pártokon átívelő gondolkodást indítson a V4-es országok zöld együttműködéséről. A két napos konferencia száznál is több résztvevőt vonzott a régióból online és offline, egyedülálló fórumot létrehozva a párbeszédre. Az Exchange végével egy négy országot átfogó rendezvénysorozat zárult le, melynek keretében arra keresték a választ, miért és hogyan érdemes a V4-eket a fenntarthatóság felé terelni. A főszervező V4SDG – Visegrád a Fenntarthatóságért fiatal szakértőkből álló csapata a következő lépésben már a közös cselekvés megvalósítására fogja helyezni a hangsúlyt.

 A rendezvényt Volom András, a V4SDG elnöke és Olga Algayerova, az ENSZ Főtitkár Európáért felelős helyettese nyitották meg. Mindketten arra figyelmeztettek, hogy a nemzetközi járványhelyzet elvonja a figyelmet a fenntarthatóságról, miközben a romló környezeti, társadalmi és gazdasági folyamatok miatt egyre nagyobb rá az igény. „A fenntarthatósági együttműködést és koordinációt be kell emelni a Visegrádi Csoport állandó prioritásai közé.” – mondta Volom András, arra reflektálva, hogy habár a 2020/21-es Lengyel Elnökségi Program már tartalmaz fenntarthatósági célkitűzést, a teljeskörű kooperáció egyelőre nincs napirenden. A szlovák származású ENSZ Főtitkár-helyettes úgy fogalmazott, hogy a vírus okozta kihívások miatt „erősebb politikai kötelezettségvállalásra van szükségünk az ENSZ 2030-as céljaival összefüggésben, mint valaha”.

A nyitóbeszédeket a V4-es kormányok képviselőinek párbeszéde követte, akik egyetértettek, hogy a fenntarthatóság a régió egyik legfontosabb kihívása. Rámutattak, hogy történelmi hátrányaik miatt a csoport országai nehezebben tesznek lépéseket, mint az EU nyugati tagjai, de ahogy a V4 eddigi 30 éves történelmében mindig, mint a közös NATO és EU csatlakozás során, úgy most is hatékonyan tudják segíteni egymást a nagy kihívásokban. A fenntarthatóság emellett lehetőségként és stratégiai érdekként is megjelent a beszélgetésben. Marek Niedużak, Lengyelország a területért felelős helyettes államtitkára, korábbi miniszterhelyettes hangsúlyozta, „hosszú távon csak akkor léphetünk előre a globális értékláncban, ha fenntartható és környezetileg felelős ipart építünk”. Anna Paskova, a cseh Környezetügyi Minisztérium fenntarthatósági igazgatója a szegénység felszámolását és a klímaváltozás megállítását helyezte a középpontba, azt is kidomborítva, hogy a V4-eknek is akad mire építenie: Csehország idén is a világ 10 legfenntarthatóbb országa között van, de a többi V4 tag sem áll rosszul. A magyar és a szlovák felek arra hívták fel a figyelmet, hogy a fenntarthatóságot csak folyamatos energiabefektetéssel lehet megvalósítani és eziránt elkötelezettek az ő kormányaik is.

A Budapest Sustainability Exchange a fenntarthatóság legkülönbözőbb képviselőit hozta közös nevezőre egy sokszínű program keretében. A magas szintű politikai kérdéseken túl a klímaszorongás, aktivizmus és a fenntartható életmód témái ugyanolyan figyelemmel kerültek megvitatásra, mint az okos városok, körforgásos gazdaság, klímavédelem és a zöld átmenet finanszírozása – V4-es vonatkozásaikkal együtt. Előadtak többek közt Irena Pichola, a Deloitte Közép-Európai fenntarthatósági tanácsadásért felelős vezetője, Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője, Pásztor János, a Carnegie Climate Governance Initiative igazgatója és az ENSZ volt klímaváltozásért felelős helyettes-főtitkára, Radoslav Mizera, a Solved innovációs igazgatója, Rácz Zsófia ifjúsági ügyekért felelős helyettes államtitkár, Martin Hojsík, a Progresszív Szlovákia EP-képviselője, Beck Zsófi, a Boston Consulting Group budapesti irodájának partnere  Balázs Péter volt külügyminiszter, Malgorzata Czachowska, a lengyel Fridays for Future aktivistája, Ámon Ada, Budapest főpolgármesterének klímaügyi főtanácsadója, Augusto Zampini-Davies atya, az Apostoli Szentszék helyettes államtitkára és Gyura Gábor, az MNB fenntartható pénzügyek főosztályának vezetője.

 A konferencián a V4SDG bejelentette, hogy a régiós partnerség megerősítése érdekében CONNECT néven online platformot indít a V4-es országok fenntarthatósággal foglalkozó szakemberei és intézményei számára. A kapcsolatépítés mellett az információcserében és az együttműködések igazgatásában is segítséget nyújt a regisztrációval elérhető felület, miközben az Exchange nyitott felfogását tükrözi. A döntéshozók, üzleti szereplők, civilek, kutatók és fiatalok egy közösséggé formálásával a CONNECT-nek célja a szektorális és generációs falak lebontása is. Az online platform az otthona a régió első fiatal fenntarthatósági szakembereket tömörítő műhely-közösségének, a V4SDG LAB-nek is. A már jelenleg is több mint 40 tagot számláló csoport saját projektekkel és szellemi termékekkel fog hozzájárulni a V4-es fenntarthatósági együttműködéshez, először az oktatás, az európai szakpolitika és a körforgásos átmenetek területein.

 A Budapest Sustainability Exchange megvalósulását a Visegrádi Alap, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet Éghajlati Tudásinnovációs Közössége, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Photon támogatták.

 A V4SDG-ről

A V4SDG-t (Visegrád a Fenntarthatóságért) 2018-ban alapította négy fiatal, hogy a Visegrádi Négyek fenntarthatósági vezetővé faragásán dolgozhassanak. A szervezet jelenleg 30 állandó önkéntessel foglalkozik a V4 fenntarthatóságban aktív szereplőinek összegyűjtésével, hálózatosításával és megerősítésével, hogy később hatékonyan csatornázhassa őket nemzetközi folyamatokba. A V4SDG a négy eredeti ország mellett Brüsszelben, az Európai Unió központjában van jelen, de tervezi tevékenységeinek Kelet-Európa többi országára való kiterjesztését is.

Az eseményről készült képek az alábbi linken érhetők el: https://drive.google.com/drive/folders/1j33b05PMLkNN4x9JUtbrINr8uqDCghsz?usp=sharing

Galéria