Humusz Szövetség

Általános cél

A Humusz célja, hogy Magyarországon a fenntartható, természeti erőforrásokkal takarékosan bánó életmód napi gyakorlattá váljon.

Azért dolgozunk, hogy rendelkezésre álljon az ehhez szükséges ismeret és akarat az egyénekben és közösségekben, a szakmai döntéshozók, szakemberek és az oktatási szektor szereplői körében, illetve kialakuljon a szükséges társadalmi, gazdasági és környezeti feltételrendszer.

A nulla hulladék felé vezető úton eszközeink a tájékoztatás, az oktatás és tanácsadás, a jó gyakorlatok felkutatása, kidolgozása és megvalósítása, valamint a közösségi együttműködések ösztönzése.

Elért eredmények

Tájékoztató, ismertető tevékenységünk egyik legfontosabb eleme évtizedes oktatási programunk, amely kicsiknek és felnőtteknek egyaránt tartalmaz képzéseket. Hulladékos játszóházat és tanösvényt működtetünk a Humusz Házban, elsősorban iskolai csoportok számára. Szemléletformáló játékainkkal részt veszünk rendezvényeken, fesztiválokon.

Együttműködünk a Zöld Óvoda, Ökoiskola programokban, pedagógusok számára továbbképzéseket tartunk, oktatási segédanyagokat, hírlevelet szerkesztünk. Több felsőoktatási intézménnyel is együttműködünk, gyakornoki programunkban fogadunk diákokat.

Lakossági tanácsadást végzünk, hulladékos adatbázisokat üzemeltetünk. A hulladékmegelőzés, újrahasználat érdekében lakossági és közösségi programokat végzünk, például: előadás-sorozat, garázsvásár, cserebere-börze. Közösségi komposztpontot üzemeltetünk. Kommunikációs kampányaink célja a tájékoztatás, szemléletformálás.

Részt veszünk szakmai anyagok előkészítésében, állásfoglalásokban.

Nemzetközi hálózatok tagjaként, projekteken keresztül jó gyakorlatok megismerésében, cseréjében is részt veszünk.
Segítséget nyújtunk a fenntarthatóvá válás útján önkormányzatoknak, vállalatoknak. Nulla Hulladék Kartánkhoz eddig 26 önkormányzat csatlakozott.

Galéria