Magyarszombatfáért Hagyományőrző és Faluszépítő Egyesület

Általános cél

A Magyarszombatfáért Hagyományőrző és Faluszépítő Egyesület 2012-ben kulturális, főleg hagyományőrző tevékenység folytatására jött létre.

Elért eredmények

Az Egyesület megalakulása óta minden évben hagyományőrző közösségi összejöveteleket szervez, amelyek minden korosztály illetve mindenki számára elérhetők, ingyenesek.

Az év első hónapjaiban a tollfosztó- tökmagköpesztő est, majd a farsangi, húshagyókeddi maszkázás és az azt követő batyúsbál, tavasszal a nagyszombati közösségi tojásfestés, a húsvéthétfői locsolkodás, a májusfa állítás és kitáncolás a szlovén szomszédos falvakkal közösen, szerepelnek a rendezvények sorában.

Ősszel már az adventi készülődés kezdődik kukoricaszár vágással a betlehemi kiállítás berendezéséhez. Egyesületi tagok gyermekek és a helyi fazekasok bevonásával életnagyságú betlehemi figurákat készítettek, amellyel betlehemi jelenet kiállítására kerül sor advent első vasárnapjának délutánján a Kultúrház teraszán. A kiállítás megnyitása kis ünnepség keretében történik, a református lelkipásztor igei áldást mond, majd az egyesületi tagok felajánlásából származó finom sütemények mellett, gyümölcstea, forralt bor illatú meghitt, közösségi együttléttel indul a karácsonyvárás. A kiállítás vízkeresztig látható, akkor lebontásra kerül, a figurák gondosan becsomagolva a kultúrház padlására kerülnek és várakoznak a következő alkalomig, népszokások elevenednek fel(maszkázás, locsolkodás).

Volt már ingyenes szemszűrés a Lyons Club közreműködésével, amelyen 50 fő helyi lakos vett részt. A rendezvények látogatottsága (80-100fő/alkalom)igazolja, hogy szükség van ilyen közösségi alkalmakra, amelyek elősegítik, hogy az egymás közelében élő emberek találkozzanak, jobban megismerjék egymást, elősegítve a kötődést, gátolva az elvándorlást. A rendezvények látogatottsága igazolja, hogy igény van efféle közösségi programokra.

A rendezvényeken résztvevők között minden korosztály képviselve van, megtalálhatók a gyermekkorúak és az idősek egyaránt. Sor kerül hagyományos tevékenységek(tollfosztás, tökmagköpesztés) bemutatására és továbbadására, vagy éppen az egészség megőrzése a téma.

Létszáma megalakuláskor 34 fő volt, a jelenlegi létszám 58 fő.

Galéria