Szárnyaskerék Miskolci Kulturális Egyesület

Általános cél

A Szárnyaskerék Miskolci Kulturális Egyesület 1999-ben alakult. Évente 60-80 tevékenységgel segíti a közösségeket óvodástól a nyugdíjas korosztályig. A családi programoktól a környezeti nevelésig, a képzéseken, oktatási programokon, az önkéntesség lehetőségén keresztül terjed kínálatunk minden korosztálynak. Fontos célkitűzésünk a generációk közötti együttműködések-; alapvetően a közösségi gondolkodás és a tudatos környezetmegóvás szemléletének kialakítása.

Tevékenységek

Egyesületünk 2009-től folyamatosan működteti Szárnysegéd Civil Szolgálatát, melynek célja a megyei civil szervezetek helyzetének, forrásszerzési képességének, érdekérvényesítő képességének és szolgáltatásaik minőségének javítása, jogi-, gazdasági, ügyviteli tanácsadással. Fogadóóráink, képzéseink látogatottsága évek óta növekszik, kihasználtságunk maximális. Közel száz szervezettel állunk kapcsolatban, melyből egyharmadával napi együttműködésben. A megkeresések száma eléri az évi 750 alkalmat.

A szervezet több mint 50 pályázat (NEA, NKA, MMA, LEADER, EFOP, FM, VM, KÖSZ stb.) benyújtásában működött közre az elmúlt évben. Segítséget nyújtottunk pályázatok beadásában és nyomon követésében. A civil szervezetek számára évente 25-30 alkalommal előadásokat, egyéni tanácsadásokat és képzéseket tartunk.

Havonta szervez az egyesület kézműves foglalkozásokat és gyermek táncházakat kézműves és ökotábort, valamint tábort hátrányos helyzetű gyerekeknek részére.

A megye egészére kiterjedő kapcsolatrendszerünknek, programjainknak, rendezvényeinknek hasznosultjai, a tanácsadó szolgálat részesültjei nem csak Miskolc környékéről kerülnek ki, hanem Hegyaljáról, a Bodrogközből, Abaújból és Dél-Borsodból is. Az egészséges életmód népszerűsítésébe és a lakossági szemléletformálásba is bekapcsolódunk programjaink által. Klubokat, szakköröket, egészségnapokat, túrákat, kiállításokat szervezünk és valósítunk meg, melyek száma eléri az évi félszázat, a résztvevők száma pedig több ezer fő. Részt veszünk szakmai partnereink (MTVSZ, Országos Szakmai Találkozó, KÖFE taggyűlés stb.) konferenciáin, képzésein, tréningjein, rendezvényein. A hazaiak mellett nemzetközi kapcsolatainkat is ápoljuk. Rendszeres látogatói vagyunk a kalotaszentkirályi Föld Napi rendezvényeknek, ahol előadásokat és foglalkozásokat is tartunk.

Önkéntesekkel segítjük a települési önkormányzatok és a városi nagyrendezvények szervezését és lebonyolítását.

Az iskolai közösségi szolgálat révén több középiskolával állunk kapcsolatban és segítjük annak diákjait a közösségi szolgálat teljesítésében.

Vállalt feladatainkat leginkább önkéntesek bevonásával, az ő aktív és rendszeres közreműködésével valósítjuk meg. Rendszeresen feladatot ellátó önkénteseink száma: 20-25 fő.

Galéria