Az afrikai nemzetek megerősítették elkötelezettségüket az SDG-k megvalósításának felgyorsítása mellett

A fenntartható fejlődéssel foglalkozó nyolcadik afrikai regionális fórum (ARFSD 2022) 2022. március 5-én ért véget a fenntartható fejlődési célok afrikai végrehajtásának előmozdítását célzó bevált gyakorlatokról és megoldásokról szóló Kigali Nyilatkozat elfogadásával.

A jelenlévő 54 tagállam által elfogadott Kigali Nyilatkozat sürgeti az afrikai országokat, hogy a világjárványból való inkluzív kilábalás érdekében kapcsolják össze a fenntartható fejlődésre és a COVID-19 helyreállítására irányuló, egymást erősítő politikákat.

A dokumentum felszólítja az afrikai országokat, hogy használjanak új eszközöket, innovatív megoldásokat és technológiát. Többek között a magánszektorral, a tudományos élet szereplőivel, a nem kormányzati és civil társadalommal, valamint más érdekeltekkel való fokozott együttműködések révén.

Kiemelte továbbá, hogy az országoknak ki kell használniuk az afrikai kontinentális szabadkereskedelmi övezetről szóló megállapodásban (AfCFTA) rejlő lehetőségeket a regionális értékláncok fejlesztésének támogatása érdekében, példaként említve az akkumulátorok és elektromos járművek gyártásához használt ásványi anyagok esetét.

A március 3-5. között megrendezett esemény záróbeszédében Hanan Morsy, az Afrikai Gazdasági Bizottság (ECA) ügyvezető titkárhelyettese kifejtette, hogy a találkozó fő célja az volt, hogy áttekintsék Afrika előrehaladását és katalizálják a 2030-as fenntartható fejlődési célok elérését célzó intézkedéseket. A találkozó célja az is volt, hogy konszenzusra jussanak a sürgős cselekvési irányokról, amelyeket a New York-i magas szintű politikai fórumon előterjesztendő Kigali Nyilatkozatban foglaltak össze.

Morsy asszony megjegyezte, hogy a gazdag interaktív viták és a tapasztalatcsere révén a küldöttek „közösen teljesítették a kigali találkozó célkitűzéseit”. A további lépésekkel kapcsolatban elmondta, hogy Afrikának sürgősen előrelépést kell elérnie a fórum középpontjában álló öt fenntartható fejlődési cél, nevezetesen a 4, 5, 14, 15, 17 célok tekintetében.

Niger és Elefántcsontpart kifejezte érdeklődését a következő fórum megrendezése iránt, amelyre 2023 márciusában nyugat-afrikában kerül sor. Az ARFSD elnöksége konzultációkat fog folytatni annak eldöntésére, hogy melyik ország adjon otthont az eseménynek.

Az ARFSD 2022-t az Európai Számvevőszék a ruandai kormánnyal közösen szervezte az Afrikai Unió Bizottságával, az Afrikai Fejlesztési Bankkal és más ENSZ-ügynökségekkel együttműködve.

További információ:

https://www.uneca.org/?q=eighth-session-of-the-africa-regional-forum-on-sustainable-development/about-arfsd-2022