Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület

Általános célok

Az Egyesületet 1991-ben alapították, a földtani és természeti értékek védelme iránt elkötelezett fiatalok. Az évek során tevékenységi körünk folyamatosan bővült, mára környezeti neveléssel, aktív természetvédelemmel, a hagyományos gazdálkodás és életmód ismereteinek terjesztésével foglalkozunk. Közhasznú és non-profit egyesületünk önkéntesei szervezik a terepi környezeti nevelésben etalonnak számító, 30 éves múltra visszatekintő, nomád természetismereti gyermektáborokat, a Süni és a Sündörgő táborokat, valamint az aktív természetvédelmi beavatkozásokat végző Gaia (Gálya) tábort, melyet 1999-óta rendezünk meg. Céljaink eléréséért fenntartunk és fejlesztünk egy környezeti nevelési és természetvédelmi oktatóközpontot a Magas-Bakonyban, Pénzesgyőr községben, ahol akkreditált erdei iskolai programokat tartunk.

Tevékenységek

Egyesületünk a természet védelme és a fenntartható fejlődés érdekében a következő területeken tevékenykedik: környezeti nevelés és ismeretterjesztés, környezettudatosság és fenntartható tájhasználat, valamint aktív természetvédelem. Kiemelkedő fontosságú még az összes tevékenységünk „csokorba” fogásáért felelős önkéntesség és közösségépítés.
Napjainkban a környezeti nevelés, mint társadalmi szükséglet, jelentősen felértékelődött azzal, hogy a környezet értékeinek tudatosítására és védelmére nevel. Ennek érdekében az iskolai előadásokon kívül hazánkban etalonnak számító természetismereti táborokat szervezünk (Süni és Sündörgő tábor), valamint fenntartunk egy természetvédelmi oktatóközpontot (Breuer László Oktatóközpont, Pénzesgyőr). Itt akkreditált erdei iskolai programokat tartunk, természetismereti, környezetvédelmi, fenntartható gazdálkodási és tájtörténeti témákban. A visszatérő csoportok számából (2017-ben: 20), illetve a pedagógusok elmondása alapján erdei iskolai programjaink sikeresek, hatásukra a gyerekek később is fogékonyak maradnak a természet és környezetvédelem iránt, a nyári táborainkban szerzett ismeretek és élmények pedig sok esetben kihatnak a résztvevők továbbtanulására és pályaválasztására.

A társadalom részéről egyre nagyobb igény mutatkozik az egészséges élelmiszerekre, a háztáji, önellátó mezőgazdasági termelésre és a hagyományos életmódra. Ezért Pénzesgyőrben létrehoztunk és fenntartunk egy vegyszermentesen termelő bemutató gazdaságot, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek az ökológiai gazdálkodással, módszerekkel. Kiskerti biogazda, valamint kemenceépítő tanfolyamokat szerveztünk, termékeinkkel jelen vagyunk az Akli majori piacon, ahol számos érdeklődő (vásárló és gazdálkodó) fogyasztási és termelési szokásaira lehetünk hatással.
A helyi kisközösségek megtartása érdekében részt veszünk Pénzesgyőr falu életében, nyílt napokat tartunk és az önkormányzattal együttműködve segítünk rendezvényeket (falunap, szemétszedés) szervezni. A hozzánk érkező csoportok vásárlóerején kívül ezúton is hatással vagyunk a helyi emberek gondolkozásmódjára, reményeink szerint hozzájárulunk helyben maradásukhoz. Támogatjuk a Magas-Bakony táj- és helytörténeti kutatásait (szakdolgozatok, kiadványok), hogy szélesebb körben is ismertté váljon a régió. Egyesületünk programjait önkéntesek szervezik és bonyolítják le, hisszük hogy működésünk, valamint az önkéntesség elveinek terjesztésével is hozzájárulunk egy fenntarthatóbb társadalom kialakulásához

Galéria