Duna-régió parlamenti képviselői a fenntartható fejlődési célokról

2018. október 5-én tartották a Dunai Parlamenti Képviselők 5. konferenciáját, melyen a résztvevők közös nyilatkozatot fogadtak el. A dokumentum szövege szerint a parlamenti képviselőknek aktívabb szerepet kell vállalniuk a párizsi klímaegyezmény céljainak teljesítésében és a közvélemény tudatosságának növelésében. A konferencia résztvevői üdvözlik az országaik által a fenntartható fejlődési célok helyi viszonyokhoz igazítására tett lépéseket, egyúttal ösztönzik a parlamenteket, hogy rendszeresen vitassák meg a kormányuktól kapott helyzetjelentést a nemzeti terv megvalósításáról, és győződjenek meg arról, hogy a nemzeti terv összhangban áll-e más nemzeti és regionális stratégiákkal és folyamatokkal.

A nyilatkozat szerint a fenntartható fejlődés összefüggéseinek áttekintéséhez, a fenntarthatósági átmenet támogatásához hatékony segítséget jelent, ha a parlamentek rendszeresen konzultálnak a szakmai és üzleti szervezetek képviselőivel, a civil szervezetekkel, figyelemmel kísérik a tudományos eredményeket, és a parlamenti képviselők mindezekről rendszeresen konzultálnak választóikkal.

Kövér László a konferencia egyik témája, a klímaváltozás vonatkozásában arról beszélt, hogy számtalan előjele van annak, hogy térségünk is meghatározó környezeti változások előtt áll. A politikusoknak az a feladatuk, hogy tudatosítsák a veszélyeket és felkészítsék a társadalmakat a veszélyek elhárítására, a károk mérséklésére – közölte.

Forrás, beszámoló a konferenciáról: https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2018/10/05/kover-kozos-erovel-biztosithato-a-fenntarthato-regionalis-fejlodes