CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület

Általános célok

Egyesületünk négy fő tevékenységi területe a környezeti nevelési programok, az aktív természetvédelmi munkák, a környezetvédelmi akciók és a civil monitoring és részvétel a területfejlesztési tevékenységekben.

 

Tevékenységek

z Egyesület 1987-ben alakult Szegeden, mára országos hatókörűvé vált, helyi és regionális programokkal is, de határon átnyúló együttműködésekben is részt veszünk. Tagságunk létszáma egyéni tagokból több mint négyszáz fő, az oktatási intézményekben működő tagcsoportok még körülbelül hatszáz diákot érintenek. A tagok tizenöt szakosztály keretein belül végeznek szakmai munkát.

Évente mintegy félszáz projektet futtatunk párhuzamosan, az egészen kis léptékű támogatásoktól kezdve a nagy uniós fejlesztési programokig. Hullámtéri foglalkoztató tanösvényünk működik a Tisza hullámterében, lombkorona-tanösvényt és hullámtéri tanösvényünk Makón, a Marosnál. Szemléletformáló előadássorozatot és képzéseket tartunk oktatási intézmények, önkormányzatok és civil szervezetek számára.

Két oktatóközpontunk a Bugaci Oktatóközpont és a Kömpöci Oktatóközpont és Meteorológiai Mérőállomás. Terepvezetéseket, osztálykirándulásokat, szakmai táborokat, gyermekprogramokat és civil találkozókat, képzéseket, egyetemi terepgyakorlatokat szervezünk. Nyáron 6-12 saját szervezésű túrát és gyerektábort tartunk országszerte és külföldön is.

Szegeden 1998 óta Környezeti Tanácsadó Irodát működtetünk, itt zajlik a projektek koordinációja is. Zöld Könyvtárat tartunk fent, 5200 tematikus kötettel és folyóirattal, kölcsönözhető ismeretterjesztő, oktatási anyagokkal, dvd-kel, cd-kel. Környezeti ügyekben hatósági ügyeket indítunk el, ügyféli jogkörünket gyakorolva.

Galéria