GreenDependent Fenntartható Megoldások Egyesülete

Általános célok

A GreenDependent Egyesület küldetése: a fenntartható életformák, termelési módszerek és fogyasztási szokások kutatása, kialakítása és népszerűsítése.
Ezen belül céljaink (nem teljes a felsorolás):
1. A társadalmi, környezeti és gazdasági fenntarthatóság működő modelljeinek tervezése, felkutatása, adaptálása és népszerűsítése egyének, közösségek részére a fenntartható társadalmi rend kialakítása céljából.
2. A fenntartható energiatermelési és fogyasztási szokások támogatása.
3. A fogyasztók érdekeinek képviselete környezeti, társadalmi és gazdasági fenntarthatósággal összefüggő kérdésekben.
4. Az emberi tevékenységek környezetre gyakorolt hatásának, az ún. ökológiai lábnyomnak csökkentése érdekében közreműködés az illetékes szervekkel,
5. A társadalmi, környezeti és gazdasági esélyegyenlőtlenségek csökkentéséért érdekvédelem, együttműködés természetes és jogi személyekkel.
6. Párbeszéd kialakítása a társadalmi, környezeti és gazdasági fenntarthatóságról egyének, közösségek, civil, gazdasági és kormányzati szervezetek bevonásával.
7. Fenntartható életformák és fogyasztási szokások kutatása és népszerűsítése, ide értve a hagyományos kultúrák megismerését és kutatását.
(idézet az alapszabályból, ami itt elérhető: http://www.greendependent.org/hivatalos/GD_Egyesulet_Alapszabaly_2014.pdf)

Tevékenységek

5. Nemek közötti egyenlőség. A GreenDependent saját működésében is a nemek közti egyenlőségért dolgozik. Kampányaiban és programjaiban számos nőt képzett.
7. Újrahasznosítható és megfizethető energia. Tudatosság növelés a lakosság és közösségek között témában: előadásokon, cikkeken (Kislábnyom hírlevél) és nyílt napokon keresztül, amikor az érdeklődők működő példákat látogathatnak meg. Közösségi oldal működtetése a témában (Hatékony Ház Napok).
10. Egyenlőtlenség csökkentése. A „Kislábnyomos életmód”, melynek fontos része az egyenlőség, igazságosság és egyenlő esélyek biztosítása, alapelveinek megfogalmazása és közzététele. A témában jó példák kommunikálása a Kislábnyom hírlevél „Igazságosság ökológiai korlátok közt” c. rovatában. A „zöld” és „egyenlőségre, igazságosságra” vonatkozó törekvések összekapcsolása.
11. Fenntartható városok és közösségek. Helyi program, a Gödöllői klíma-klub beindítása és működtetése 2009 óta helyi fenntartható közösség építése céljából. Kapcsolódás az átalakuló közösségek kezdeményezéshez, együttműködés hasonló közösségekkel. A témában tudatosság növelés, jó példák közzététele a Kislábnyom hírlevélben.
12. A források felelősségteljes használata. A források felelősségteljes használatával kapcsolatban tudatosság növelés a Kislábnyom hírlevélben, közösségi oldalon és a GreenDependent minden programjában, a háztartások aktív bevonásával (pl. Gödöllői klíma-klub, Nagycsalád-kis lábnyom és Kislábnyom kampányok). Karbon-kalkulátor kialakítása és működtetés a mérhetőség érdekében. Tagjai vagyunk az Erőforrás-felhasználás Csökkentéséért Küzdő Európai Koalíciónak. Részt vettünk a Global Footprint Network „Earth Overshoot Day” kampányában.
13. Fellépni az éghajlatváltozás ellen. Tudatosság növelés a témában, családok, háztartások tájékoztatása és aktív bevonása az otthoni energiafogyasztás-csökkentésbe és életmódváltásba a Nagycsalád – kis lábnyom és a Kislábnyom országos projektek segítségével (képzések, rendezvények, útmutatók, verseny stb.). Hazai családi és közösségi jó példákról esettanulmányok. A témában a Kislábnyom hírlevél kiadása 2010 óta és a Kislábnyom közösségi oldal működtetése, aktív dialógus mindenféle szereplővel.
15. Fenntartható földhasználat. Tudatosság növelés és programok megvalósítása a témában. A GreenDependent tagja volt a Gödöllői Helyi Élelmiszer Tanácsnak, amelynek tagjaként különböző kampányokat és közösségi rendezvényeket szervezett.
16. Béke és igazság. A „Kislábnyomos életmód”, melynek fontos része az egyenlőség, igazságosság és egyenlő esélyek biztosítása, alapelveinek megfogalmazása és közzététele. A témában jó példák kommunikálása a Kislábnyom hírlevél „Igazságosság ökológiai korlátok közt” c. rovatában. A „zöld” és „egyenlőségre, igazságosságra” vonatkozó törekvések összekapcsolása.
17. Partnerség a fenntartható fejlődésért. A GreenDependent számos hazai és nemzetközi szerveződés aktív tagja, együttműködik családokkal, közösségekkel, a médiával, kutatókkal stb. Eddig 3 alkalommal vett részt hazai ill. nemzetközi fenntartható fogyasztás konferencia szervezésében. Csatlakozott a nemzetközi Earth Overshoot Day kampányhoz.

Galéria