Greenpeace Magyarország Egyesület

Általános cél

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független szervezet, és része a több mint 55 országban jelen levő Greenpeace-irodák hálózatának. Közös a nevünk, a víziónk, és közösek az alapértékeink: a függetlenség, az erőszakmentesség, a békés és bátor kiállás, a környezetvédelmi problémák feltárása és azok megoldásának kidolgozása. Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében tevékenykedünk.

Tevékenységek

A Greenpeace Magyarország azért dolgozik, hogy

  • itthon is egészséges, vegyszermentes élelmiszereket fogyaszthassunk;
  • mindenki hozzáférhessen a tiszta és olcsó megújuló alapú energiához;
  • és ne kelljen mindennap mérgekkel együtt élnünk, legyen szó elhagyatott veszélyeshulladék-tárolókról, vagy a minket körülvevő tárgyakban felhasznált vegyi anyagokról.

Az elmúlt 15 év legnagyobb eredményei:

Megvédtük a Zengőt:
2004–2005-ben számos civil szervezettel és a helyi lakosokkal közösen elértük, hogy a tervezett NATO-lokátor ne a természetvédelmi területen épüljön meg.

A GMO-mentes Magyarországért:
A kormány 2005-ben tilalmat vezetett be a génmódosított kukorica hazai termesztésére. A követelésünk hatására megszületett döntés nemzetközi szinten is komoly sikernek számított.

Megfékeztük a Rába habzását:
Mintavételeink és látványos demonstrációink hatására 2007–2008-ban beszüntették a szennyezést a folyót éveken át szennyező ausztriai bőrgyárak.

Elértük: részecskeszennyezés miatt is elrendelik a fővárosi szmogriadót:
A „Stop szmog”-koalícióval közös kampányunk eredménye, hogy 2008 óta a részecskeszennyezést is figyelembe veszik a budapesti szmogriadók elrendelésekor.

Szembeszálltunk a méhgyilkos mezőgazdasági vegyszerekkel:
Méhészekkel és zöld szövetségeseinkkel 2013-ra elértük négy, a méhekre veszélyes mezőgazdasági vegyszer uniós korlátozását.

Elkezdtük megtisztítani hazánkat az elfeledett méregtelepektől:
Feltártuk Magyarország legszennyezettebb területeit. Az érintett helyi lakosokkal közös, kitartó munkánknak köszönhetően a kormány intézkedett: megkezdte a budapesti Illatos úti vegyianyag-telep és a Hortobágyi Nemzeti Park közvetlen közelében található veszélyeshulladék-tároló felszámolását.

Galéria