Igazgyöngy Alapítvány

Általános cél

Az Igazgyöngy Alapítvány azért dolgozik, hogy minden gyerek esélyt kaphasson azzá válni, amire képességei lehetőséget adnak. Esélyteremtő munkánkat a generációs szegénységben élők életesélyeinek javításáért végezzük, az egyik leghátrányosabb helyzetű kistérségben. Hiszünk abban, hogy megtörhető a nyomorúság ördögi köre. Stratégiánk, melyet 20 évre terveztünk, a probléma minden elemére ható, komplex beavatkozás, összehangolt rendszer, melynek több szintje van. Jellemzője, hogy a problémát teljes társadalmi beágyazottságában szemléli, és így keresi a megoldásokat is.

Elért eredmények

Oktatás: sajátos, a szociális készségekre is fókuszáló művészetoktatás, tanoda, ösztöndíjprogram, integrációs célú események, tanszertámogatás, együttműködés az iskolákkal (eredmények: ahol minden elem van, ott javuló tanulmányi eredmények, csökkenő lemorzsolódás)

Családgondozás-közösségfejlesztés: kríziskezelés, adósságkezelés, önfenntartási képességek fejlesztése, közösségfejlesztés, társadalmi vállalkozással munkahelyteremtés, ezen belül kézműves, mezőgazdasági-élelmiszerfeldolgozó és brikettkészítő területek (eredmények: együttműködő közösségi mag az asszonyközösségen belül, csökkenő kriminalizálódás, agresszió, javuló lakhatási körülmények, fejlődő munkavállalói kompetenciák, jövőkép megjelenése, közösségi szabályok működése)

Társadalmi együttműködések: mediálás az intézményrendszer és a családok, valamint az intézményrendszer ágai között, részvételi demokrácia fejlesztése. (eredmények: beépülés az intézményrendszerbe, egymást támogató attitüd, érdekképviselet erősödése)

Galéria