Az EU-nak az élére kell állnia a fenntartható fejlődésért folytatott harcnak – SDG Watch Europe nyílt levele az EU vezetőinek

Az Európai Tanács december közepén tartott ülése előtt az SDG Watch Europe hálózat nyílt levelet küldött az EU vezetőinek. A levélben felhívta a figyelmet, hogy határozott és sürgős lépésekre van szükség a fenntartható fejlődési célokkal kapcsolatban és az Uniónak vezetővé kell válnia ezen a területen a világon.

„Az Agenda 2030 a Fenntartható Fejlődésért egy ambiciózus globális célrendszer a 17 fenntartható fejlődési céllal, melyet az összes ENSZ tagország elfogadott 2015 szeptemberében. Az EU egy fontos szereplője volt ennek a folyamatnak. Nagy volt az elvárás az EU felé, hogy ezek a célok uniós szinten és a tagállamok szintjén is beépülnek a mindennapi döntésekbe. Sajnos ez még nem teljesült. A civil szervezetek nagyon sajnálják ezt az elmulasztott lehetőséget.” – mondta Leida Rijnhout az SDG Watch Europe irányító testületének tagja.

Az SDG Watch Europe és tagjai számára a fenntartható fejlődési célok európai megvalósításának üteme teljesen elfogadhatatlan. A célok elfogadása után három évvel az EU még mindig nem rendelkezik ezzel kapcsolatban átfogó stratégiával.

További információ, és a levél elérhető angolul itt.