A fejlett országokban is sok a tennivaló a Fenntartható Fejlődési Célok eléréséig

A Fenntartható Fejlődési Célok teljesítését vizsgáló új OECD jelentésből megtudhatjuk, hogy a legfejlettebb gazdasággal rendelkező országok is távol vannak számos cél elérésétől.

A legtöbb OECD tagországban széleskörűen biztosított az áramellátáshoz, telefonhálózathoz és alapvető köztisztasághoz való hozzáférés. Számos kitűzött célértéket már elértek az országok például a gyermekágyi és csecsemőhalandóság, a dohányzás mérséklése, az AIDS,  TBC, Hepatits B és úti balesetek általi halál csökkentése, valamint a megújuló energiára való fokozatos áttérés területén.

A sikerek ellenére azonban azt láthatjuk, hogy emberek tömegei élnek továbbra is hátrányos körülmények között. A nemek közötti egyenlőség elérése és a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése problémát okoz a fejlett országoknak is. Az OECD régión belül minden hetedik ember szegénységben él, minden negyedik tizenöt év feletti gyermeknek és felnőttnek számolási készségbeli hiányosságai vannak, valamint a fiatalok 14%-a nem vesz részt az oktatásban és a munka világában sem. A nemzeti parlamentekben átlagosan a tagok kevesebb, mint harmada nő. A családon belüli és nők elleni erőszakkal is hatékonyabban kell felvenni a harcot, a nők 6%-át  bántalmazza partnere. Problémát okoz az elhízás, az oltási lefedettség hiánya és a munkanélküliség is. A veszélyeztetett fajok száma az OECD országok kétharmadában egyre növekedik. A jelentés kiemeli továbbá a monitorozási hiányosságokat: a célkitűzések egyharmadánál nincsen megfelelő adat az előrehaladásról. A környezeti célok terén vannak a legnagyobb hiányosságok.

A jelentés országokra lebontott elemzéssel is szolgál. Eszerint Magyarország a legközelebb a szegénység felszámolása (1), egyenlőtlenségek csökkentése (10), fellépés az éghajlatváltozás ellen (13), szárazföldi ökoszisztémák védelme (15) célok teljesítéséhez áll. Legtávolabb a minőségi oktatás (4) és a nemek közötti egyenlőség (5) célok teljesítésétől állunk.

Angel Gurría, az OECD főtitkára a jelentés nyilvánosságra hozása után elhivatottabb cselekvésre szólította fel a nemzetközi közösséget: „Meg kell dupláznunk az erőfeszítéseinket, és az országoknak össze kell dolgozniuk, hogy teljesítsük a célokat a határidőig, amiket a nemzetközi közösség négy évvel ezelőtt kijelölt. A gyermekeinknek és a bolygónknak tartozunk ezzel.”

A jelentés itt érhető el.

Az OECD összefoglalója itt olvasható.