Élünk vagy túlélünk – a Fenntartható Fejlődési Célok sikere és kudarca

Szervező: Magyar Természetvédők Szövetsége, Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács

Helyszín: FONÓ Budai Zeneház, 1116 Budapest, Sztregova u. 3.

Időtartam: 2019. június 1. szombat, 10:00-12:00

Mi környezetvédők a pesszimisták és optimisták érdekes keverékei vagyunk. Miközben a látjuk, és próbálunk tenni a világban tapasztalható negatív folyamatok ellen – sokszor szélmalomharcot vívva -, a nehéz körülmények ellenére sem adjuk fel. Ki helyi szinten küzd, ki a politikusokat próbálja meggyőzni, de mind hiszünk abban, hogy tevékenységünk a jó változást szolgálja.

Példa erre a „Világunk átalakítása: a fenntartható fejlődés 2030-ig szóló programja”, melyet az ENSZ égisze alatt 2015-ben fogadtak el, és a fenntartható fejlődéssel kapcsolatban a világ minden országára vonatkozó cselekvési irányokat, célokat és az azok eléréséhez szükségesnek tartott nemzetközi együttműködési feladatokat határoz meg. Négy évvel ezelőtt a civilek is sokat küzdöttek azért, hogy a világ országai fogadják el ezt a programot – benne a Fenntartható Fejlődési Célokkal -, remélve, hogy ez végre elhozza a rég várt áttörést és a fenntartható fejlődés ügye a megfelelő helyre kerül globális és nemzeti szinten is. Azóta (nem) látjuk mi történt.

Előadóink egy részétől azt kérjük, használjanak egy időgépet és 2030-ból visszatekintve vizsgálják meg miért változtattak meg mindent a Fenntartható Fejlődési Célok és sikerült elindulni a fenntarthatóság felé. Mások arra keresik a választ 2030-ból visszatekintve, hogy mi volt az oka a totális kudarcnak és érdektelenségnek.

A 2019. évi Országos Találkozó plenáris ülései közül ez az első a három közül. Ezen általános képet vázolunk fel, hol tartunk és milyen kihívásokkal küzdünk most a fenntarthatósággal kapcsolatos úton. A délután során a második megvizsgálja, hogy milyen jó példák vannak, hogy ez az út a helyes irányba menjen, majd a harmadik eszközöket ad a konkrét cselekvéshez.

Program – 10:00 – 12:00:

Visszaemlékezések 2030-ból – hogyan változtattak meg mindent a Fenntartható Fejlődési Célok és sikerült elindulni a fenntarthatóság felé vagy mi volt az oka a totális kudarcnak és érdektelenségnek a Fenntartató Fejlődési Célokkal kapcsolatban:

  • Bartus Gábor, titkár, Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács
  • Faragó Tibor, c. egyetemi tanár, Szent István Egyetem
  • Farkas István, társelnök, Magyar Természetvédők Szövetsége
  • Szigeti Bonifert Márta, Igazgatósági tag, Környezetvédelmi és fenntarthatósági munkacsoport vezető, Hungarian Business Leaders Forum
  • Tóth Gergely, egyetemi tanár, főtitkár, KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért

Visszaemlékezések után kerekasztal beszélgetés az előadókkal, kérdések a közönség részéről -moderátor: Éger Ákos, Magyar Természetvédők Szövetsége, ügyvezető elnök

A plenáris ülés után büféebéddel várjuk a résztvevőket.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezéshez kérjük töltse ki a 29. Zöld Civil Országos Találkozó jelentkezési lapját és jelezze benne, hogy részt vesz a plenáris ülésen. A jelentkezési határidő: 2019. május 27.hétfő
A szervezők fenntartják a jogot, hogy a regisztrációt hamarabb lezárják.
További információ: info@mtvsz.hu, +36-1-216-7297