Laudato si’ hét 2020

2015-ben Ferenc pápa Laudato si‘ címmel enciklikát, azaz minden e Földön élő embernek szóló levelet írt „közös otthonunk” gondozásáról, mely magyar nyelven „Áldott légy” címmel jelent meg. A dokumentum hazai bemutatására az Országházban került sor Köztársasági Elnök úr és Bíboros úr, valamint más magas rangú állami és egyházi méltóságok, külföldi vendégek jelenlétében. 

Az ötödik évforduló alkalmából a Vatikáni Béke- és Igazságügyi Hivatala arra hívta fel a katolikus közösségeket az egész világon, hogy csatlakozzanak helyi mozgalmakhozés fokozatosan törekedjenek a „teljes fenntarthatóság” felé az elkövetkező évtizedben. Ez egy olyan út, amely magában foglalja a karbon-semlegességet, az egyszerűbb életmódot és a fosszilis üzemanyagoktól való lemondást is. 

A hír a Laudato si hét első napján érkezett, amely egy Vatikán által támogatott esemény, és indítója is egy 2021. május 24-ig tartó teljes, a programnak szentelt eseménysorozatnak. 

Ennek része egy többéves „Laudato si” akcióterv, amely fokozatosan felkéri a katolikus egyházmegyéket, vallási rendeket, iskolákat és más intézményeket, hogy nyilvánosan kötelezzék el magukat egy hétéves ökológiai átalakulás mellett. A remény az, hogy az apróbb lépésekkel a mozgalom végül eléri a „kritikus tömeget”, és elér az egyház egyre több részébe is. 

Az akcióterv hét „Laudato si cél”-t ölel fel, amelyek az enciklikának integrált ökológia koncepcióján alapulnak. A cselekvési platform konkrét tevékenysége 2021 elején indulna meg, egyelőre nem meghatározott számú kezdeti résztvevő meghívásával. A hivatalos indítást 2021 májusában tervezik. Ebben a szakaszban a platform egyelőre csak meghívás marad, és egyetlen résztvevőt sem jelentettek be. 

leendő résztvevők hét csoportot képviselnének (családok, egyházmegyék, iskolák, egyetemek, kórházak, vállalkozások, gazdaságok, vallási közsségek), és elkötelezik magukat a célok teljesítésére a következő hét évbenA tervek szerint az egyes csoportokban a résztvevők száma megduplázódik minden egymást követő évben. A program 2030-ig folytatódna. 

Felmerült a Vatikán fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos lehetséges pénzügyi befektetéseinek kérdése. Régebben 160 katolikus intézmény, köztük a Caritas Internationalis is ígéret tett a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos befektetésekből való kivonulásra. 

A katolikus éghajlatváltozással foglalkozó vezetők már régóta beszélnek arról, hogy az egyháznak hatalmas potenciálja lehet a globális felmelegedés kezelésében azáltal, hogy a világ 1,2 milliárd katolikusát mozgósítja, akik a világ népességének kb. 15% -át jelentik, és emellett hatalmas ingatlanokkal is rendelkeznek. A Laudato si akcióplatformjával a Vatikán úgy tűnik, hogy elindul ezen az úton. 

Laudato si akcióplatform és az ahhoz kapcsolódó célok hasonlítanak az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljaira. Az ENSZ céljaihoz hasonlóan a Laudato si célkitűzései is a fenntarthatósággal és az ökológiai átalakulással kapcsolatos számos területre vonatkoznak. 

Forrás: ncronline.orgteremtesvedelem.hu