Zajlanak a 2020. júliusi ENSZ fenntarthatósági fórumának előkészületei

Az ENSZ Gazdasági és Szociális Ügyek Főosztályának Fenntartható Fejlődési Célok Osztálya 2020 áprilisától hat témakörben kezdeményezett előkészítő egyeztetéseket a nyáron rendezendő Magas Szintű Politikai Fórummal kapcsolatban. Ez a fórum végzi az Agenda 2030 végrehajtásának átfogó nyomon követését. A júliusra tervezett Fórumon az Agenda 2030 felgyorsítandó teljesítését, a 17 fenntarthatósági cél egymásra hatását és a járvány hatásait vitatják meg.  

A tanácskozások a koronavírus járvány miatt online zajlanak majd hat témakörben. A tematikát 2019-es globális fenntartható fejlődési jelentés alapján állították össze. A szekciók alábbi témái legalább egyszer szerepeltetik mindegyik célt, a 17. célt (partnerség a célok eléréséért) pedig mind a hat tartalmazza: 

  1. A jólét növelése, szegénység megszüntetése
  2. Éhezés megszüntetése, fenntartható és egészségesélelmiszer biztosítása mindenkinek 
  3. Bolygó védelme, természeti katasztrófák hatásának csökkentése

4. Fenntartható energiákhoz való hozzáférés biztosítása: elérhető, megbízható, modern energiaszolgáltatás 

  1. Gazdasági hasznok megosztásaaz országokon belüli és azok közötti különbségek kezelése, valamint a következő generációk érdekében 
  2. Helyi cselekvéssel a célok megvalósításának felgyorsításáért, fenntartható, emberközpontú városi fejlődés.

A virtuális megbeszéléseken a fent említett ENSZ Főosztály és más érintett ENSZ-szervezet szakértői, továbbá oktatási és civil szakemberek cseréltek tapasztalatot, továbbá lehetséges problémákat, cselekvési lehetőségeket fogalmaztak meg. Jelenleg a tanácskozások alapján készült (szekciónként) 10 oldalas dokumentumok megvitatása zajlik; ezeket a munkacsoportok június közepéig véglegesítik. 

Forrás: http://sdg.iisd.org

Kép forrása: https://sustainabledevelopment.un.org