A román kormány a Fenntartható Fejlődési Célokra vonatkozó cselekvési terven dolgozik

A román Tárcaközi Fenntartható Fejlődési Bizottság 2019. június 25-én tartotta első ülését. Az új testületet a Fenntartható Fejlődési Stratégia gyakorlatba ültetésének nyomon követése és értékelése céljából hozta létre a román kormány.

A Tárcaközi Fenntartható Fejlődési Bizottságot kormányhatározattal a május 8-i kormányülésen hozták létre. Tagjai, a miniszterelnök vezetésével a miniszterek, illetve a miniszterelnök-helyettesek. Évente két alkalommal üléseznek, de szükség esetén rendkívüli ülést hívhatnak össze. A Bizottság állandó titkárságát a Fenntartható Fejlődés Főosztály biztosítja, amely éves jelentéseket készít a Stratégia végrehajtásának állapotáról.

A tárcaközi testülettel megvalósul az ágazati politikák harmonizálása, amely elengedhetetlen a fenntartható fejlődés kihívásainak kezeléséhez. Viorica Dăncilă miniszterelnök következő lépésként a Konzultációs Tanács létrehozását nevezi meg, amely az ágazati szakértőket tömöríti majd. Támogatja továbbá a civil társadalom koalíciójának létrehozását is a fenntartható fejlődésért.

Romániát regionális vezetővé tették eddigi eredményei a Célok végrehajtásával és népszerűsítésével kapcsolatban. „Stratégiánk van a fenntartható fejlődés céljainak megvalósítására, és aktívan népszerűsítjük ezeket a régió államainak szintjén.” – emeli ki Borbély László államtanácsos, a Fenntartható Fejlődés Főosztály koordinátora. Európai Unió Tanácsa román elnöksége alatt kiemelt figyelmet szentelt a fenntartható fejlődésnek.

A kormány minisztériumi szinten dolgozik a cselekvési terven az Országos Statisztikai Intézettel együttműködve. „Az intézményes keretet kiegészíti az a cselekvési terv, amelynek kidolgozásában minden minisztérium részt vesz. Világosan kell látnunk ahhoz, hogy időben biztosítsuk a stratégia célkitűzéseinek megvalósítását.” – mondja a miniszterelnök.

Forrás (kép és tartalom): erdely.ma