Értékelés és célkitűzés – az ENSZ Magas Szintű Politikai Fórum 2019-es találkozójának előkészületei

2019. július 9-18. között tartja éves konferenciáját az ENSZ Magas Szintű Politikai Fóruma a Gazdasági és Szociális Tanács égisze alatt.

A konferencia célja, hogy a célokat nyomon követve áttekintse az elmúlt év előrehaladását egy fenntarthatóbb világ felé, és kijelölje a következő időszak legfontosabb feladatait.

Az idei találkozó témája Az emberek segítése, a befogadás és egyenlőség biztosítása. Ennek megfelelően a tizenhét cél közül a középpontban a negyedik (minőségi oktatás), nyolcadik (tisztességes munka és gazdasági növekedés), tizedik (egyenlőtlenségek csökkentése), tizenharmadik (fellépés az éghajlatváltozás ellen), tizenhatodik (béke, igazság és erős intézmények) és tizenhetedik (partnerség a célok eléréséért) célok lesznek.

Az esemény során 47 állam fogja bemutatni önkéntes nemzeti beszámolóját, közülük hét már második alkalommal. Az önkéntes nemzeti beszámolók fontos szerepet töltenek be a célok nyomon követésében és végrehajtásában.

A előkészítő és informális tárgyalások már megkezdődtek. A május 17-i informális találkozón született Politikai Nyilatkozat itt olvasható. Ebben a dokumentumban a Magas Szintű Politikai Fórum tagjai kifejezik elköteleződésüket a célok mellett, valamint gyors fellépésre hívják fel a figyelmet. Fókuszba került például a sérülékeny csoportok segítése annak érdekéban, hogy senkit ne hagyjunk hátra, az intézmények erősítése, a finanszírozás hatékonyabbá tétele, a kihívások helyi szintű kezelése, valamint a nemzetközi együttműködés fejlesztése.

A Magas Szintű Politikai Fórum júliusi konferenciájáról itt talál részleteket.